Veelgestelde vragen

Antwoord op elke vraag

Veelgestelde vragen

Wist je dat er meer woningen te koop zijn dan je misschien zou denken? Sommige verkopers kiezen voor een ‘stille verkoop’, waarbij ze hun huis graag willen verkopen maar dit niet openbaar willen maken. In de stille verkoop komt de woning bijvoorbeeld niet op Funda, zijn er geen advertenties en staat er ook geen bord in de tuin. De woning wordt alleen bekendgemaakt aan een selecte groep actieve woningzoekers.

Wil je ons aanbod van woningen in de stille verkoop bekijken? Bekijk hier

Bij “kosten koper” (k.k.) draagt de koper de verantwoordelijkheid voor de overdrachtskosten van de woning. Deze kosten bedragen doorgaans ongeveer 10% van de koopprijs. Onder de “kosten koper” vallen diverse uitgaven, waaronder de overdrachtsbelasting, de notariskosten voor het opstellen van de leveringsakte, en de kadasterkosten voor het registreren van deze akte. Daarnaast moet de koper ook denken aan andere kosten, zoals de notariskosten voor het opstellen van de hypotheekakte, en de kadasterkosten voor het registreren van deze akte. Het is belangrijk om te benadrukken dat de makelaarskosten nooit onder de “kosten koper” vallen. Als een verkoper een makelaar inschakelt voor de verkoop van de woning, zijn de kosten voor deze dienst voor rekening van de verkoper. Als de koper een makelaar inschakelt voor de aankoop van een woning, zijn de kosten voor deze dienst voor rekening van de koper.

Als de verkoper en koper het eens zijn over de belangrijkste aspecten van de koop, zoals de prijs, de opleveringsdatum en eventuele ontbindende voorwaarden, dan legt de verkopende makelaar deze afspraken schriftelijk vast in de koopakte. Ontbindende voorwaarden zijn hierbij van groot belang. Wil je bijvoorbeeld een voorwaarde voor financiering, dan moet je dit melden bij het uitbrengen van je bod. Het is essentieel dat alle partijen het eens zijn over deze voorwaarden voordat de koopakte wordt opgesteld. Meestal worden er nog extra afspraken toegevoegd, zoals een boeteclausule bij niet-nakoming van verplichtingen.
Volgens de Wet Koop Onroerende Zaken is een koop pas geldig als deze schriftelijk is vastgelegd en door beide partijen is ondertekend. Totdat de koopakte is opgemaakt en ondertekend, is er geen juridisch bindende overeenkomst.
Zodra de verkoper en koper de koopakte hebben ondertekend en de koper (en eventueel de notaris) een kopie van de akte heeft ontvangen, begint voor de koper de wettelijke bedenktijd. Binnen deze periode kan de koper alsnog afzien van de aankoop. Als de koper besluit om door te gaan met de koop, zijn de financiën geregeld en vormen eventuele ontbindende voorwaarden geen belemmering meer, dan vindt op de afgesproken opleveringsdatum de overdracht plaats bij de notaris.

Ja, een makelaar mag met meerdere geïnteresseerden tegelijk onderhandelen. De makelaar is wel verplicht dit aan andere betrokkenen kenbaar te maken.

Dat is de verkoper niet verplicht. Volgens een uitspraak van de Hoge Raad, het hoogste gerechtshof, wordt de vraagprijs van een woning beschouwd als een uitnodiging om een bod uit te brengen. Wanneer je de vraagprijs uit een advertentie of woninggids biedt, wordt dit beschouwd als het doen van een bod. De verkoper behoudt echter het recht om jouw bod al dan niet te aanvaarden, of om zijn makelaar een tegenbod te laten doen. Hij kan zelfs besluiten om de vraagprijs tijdens de onderhandelingen te verhogen.

Dat hoeft de makelaar niet, de verkoper bepaalt samen met de makelaar met wie hij/zij in onderhandeling gaat. Het is verstandig de makelaar vooraf naar de verkoopprocedure te vragen zodat je op de hoogte bent.

Zeker, als koper heb je de vrijheid om te kiezen waar je de akte wilt laten opstellen. Dit hoeft niet per se in dezelfde woonplaats te zijn, maar uit praktisch oogpunt gebeurt dat vaak wel.

Naast de gebruikelijke kosten zoals makelaarscourtage en overdrachtsbelasting, kunnen er ook andere kosten zijn zoals notariskosten, taxatiekosten en eventuele reparatiekosten. Wil je hier graag meer informatie over, neem dan even contact met ons op.

Als je huis niet binnen de verwachte tijd wordt verkocht, kunnen we samen kijken naar aanpassingen in onze aanpak. Dit kan betekenen dat we de vraagprijs verlagen, extra marketinginspanningen leveren of de presentatie van je huis heroverwegen. We blijven open communiceren en werken samen om ervoor te zorgen dat jouw huis succesvol wordt verkocht.

Ontbindende voorwaarden zijn voorwaarden die worden opgenomen in het koopcontract en die de koop kunnen annuleren als deze niet worden vervuld. Het hebben van ontbindende voorwaarden biedt bescherming voor kopers in verschillende situaties, zoals het verkrijgen van financiering of het uitvoeren van een bouwkundige keuring.

" />
Een betrokken makelaar

Jouw woning verkopen of een woning aankopen? Bij Karakter Makelaars regelen we dit graag voor je! Maak vrijblijvend een afspraak voor een adviesgesprek of gratis waardebepaling van jouw huis.

Neem contact op
Karakter Makelaars

Gratis adviesgesprek

Of je nu op zoek bent naar advies over het verkopen, aankopen, taxeren of financieren van een woning, wij helpen je graag rondom alles wat woningen betreft. We staan voor je klaar om je te voorzien van deskundig advies over de marktwaarde van je woning, het vinden van je droomhuis, het opstellen van een haalbare financiële planning, of het beoordelen van investeringsmogelijkheden. Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek, we helpen je graag verder!

Gratis adviesgesprek

Download ons Magazine

Ontvang gratis per mail het jaarlijkse Karakter Makelaars magazine.